Fonott Kalács | 4-es és 6-os fonással

2021.07.18

Puha, finom fonott kalács.  

Hozzávalók (2 fonott kalácshoz): 

* 500g liszt 

* 75g cukor 

* 20g élesztő 

* 50g vaj 

* 2db tojás 

* 125ml tej 

* 1 csipet só 

Elkészítés: 

- langyos tejbe tegyünk egy csapott ek cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt, majd futtassuk fel 

- eközben az olvasztott vajhoz adjuk hozzá a cukrot és keverjük össze 

- amikor már kicsit kihűlt a vaj, adjuk hozzá a tojást (tipp: a tojás legyen szobahőmérsékletű, hogy az élesztő tudjon jól dolgozni), csipet sót és végül a felfuttatott élesztőt 

 - ezt követően szitáljuk bele a lisztet és gyúrjuk a tésztát 8-10 percig 

- lefedve kelesszük a tésztánkat 1 órán át (meleg helyen) 

- amikor megkelt kicsit gyúrjuk át és válasszuk ketté, hiszen két fonott kalács készül ebből a tészta mennyiségből 

- ezt követően osszuk a tésztánkat annyiba, hogy hanyas fonatot szeretnénk készíteni. Ehhez én mérleget is használtam

- a videóban az egyik kalács tésztáját 4-be, míg a másikat 6-ba osztottam el 

- formázzunk belőle cipót és lefedve kelesszük újabb 25-30 percig 

- amikor megkeltek a kis cipóink, nyújtsuk ki őket majd csavarjuk fel és jól dolgozzuk össze a tésztát, hogy ne essen szét (tipp: nagyon minimálisan lisztezzük csak meg a felületet, amin sodorjuk a tisztát, hiszen pont azt szeretnénk, hogy ragadjon és össze tudjanak állni a fonat szálak) 

- a négyes és a hatos fonás is benne van a videóban :) 

- amikor elkészültünk a kalács fonással, kenjük le tojással (én egy pici tejet is tettem a tojáshoz) 

- ezt követően 100°C-ra előmelegített sütőbe (alsó+felső) süssük elő 10 percig, majd kenjük le újra tojással, így extrán fényes lesz. Majd tegyük újra vissza, és süssük további 25-30 percig 180°C-on (tipp: én a sütőbe szoktam tenni egy kis vizet is, így garantáltan puha lesz a kalácsunk és nem szárad ki) 

Jó étvágyat! :)

© 2021 Receptek Vikitől. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el