Fonott Kalács | 4-es és 6-os fonással

Puha, finom fonott kalács.
Hozzávalók (2 fonott kalácshoz):
* 500g liszt
* 75g cukor
* 20g élesztő
* 50g vaj
* 2db tojás
* 125ml tej
* 1 csipet só
Elkészítés:
- langyos tejbe tegyünk egy csapott ek cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt, majd futtassuk fel
- eközben az olvasztott vajhoz adjuk hozzá a cukrot és keverjük össze
- amikor már kicsit kihűlt a vaj, adjuk hozzá a tojást (tipp: a tojás legyen szobahőmérsékletű, hogy az élesztő tudjon jól dolgozni), csipet sót és végül a felfuttatott élesztőt
- ezt követően szitáljuk bele a lisztet és gyúrjuk a tésztát 8-10 percig
- lefedve kelesszük a tésztánkat 1 órán át (meleg helyen)
- amikor megkelt kicsit gyúrjuk át és válasszuk ketté, hiszen két fonott kalács készül ebből a tészta mennyiségből
- ezt követően osszuk a tésztánkat annyiba, hogy hanyas fonatot szeretnénk készíteni. Ehhez én mérleget is használtam
- a videóban az egyik kalács tésztáját 4-be, míg a másikat 6-ba osztottam el
- formázzunk belőle cipót és lefedve kelesszük újabb 25-30 percig
- amikor megkeltek a kis cipóink, nyújtsuk ki őket majd csavarjuk fel és jól dolgozzuk össze a tésztát, hogy ne essen szét (tipp: nagyon minimálisan lisztezzük csak meg a felületet, amin sodorjuk a tisztát, hiszen pont azt szeretnénk, hogy ragadjon és össze tudjanak állni a fonat szálak)
- a négyes és a hatos fonás is benne van a videóban :)
- amikor elkészültünk a kalács fonással, kenjük le tojással (én egy pici tejet is tettem a tojáshoz)
- ezt követően 100°C-ra előmelegített sütőbe (alsó+felső) süssük elő 10 percig, majd kenjük le újra tojással, így extrán fényes lesz. Majd tegyük újra vissza, és süssük további 25-30 percig 180°C-on (tipp: én a sütőbe szoktam tenni egy kis vizet is, így garantáltan puha lesz a kalácsunk és nem szárad ki)
Jó étvágyat! :)